Salland 11 4 2020

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

De vijf opties voor het maken van het beeld

 

 

 

 

 

De tuinkamer voor lunch bij Huys Beukenroode

 

 

Laantje met pergola's in tuin Huys Beukenroode

Workshop keramiek, een voorjaarstuin en een kweker in Salland

Zaterdag 11 april 2020


10.00 uur Ontvangst workshop
Op deze voorjaarsdag komen we samen in Salland in Kulturhus de Mozaïek, Kroonplein 58 te Lemelerveld. Er is daar voldoende parkeerplek. We worden door kunstenares Alina Heerink ontvangen met koffie en thee. Alina heeft haar eigen atelier ‘In de Schuure’ in het buitengebied bij Lemelerveld. Deze dag brengt ze voorbeelden mee van het werk dat ze maakt. Ze maakt keramiek als vazen, schalen en beelden voor zowel binnen als buiten. Met haar werk is ze te zien op verschillende markten, fairs, exposities en op afspraak in haar atelier. Mogelijk heb je haar daar wel eens getroffen. Haar Facebookpagina Keramiek ‘In de Schuure’ geeft een mooie impressie.

We maken deze dag in 3 uur tijd een eigen kunstwerk. Vanwege de beperkte tijd van de workshop, 3 uur, is een keuze vooraf voor het soort kunstwerk nodig zodat Alina het juiste beginmateriaal kan meebrengen.
Je kan kiezen uit de volgende vijf mogelijkheden (zie voorbeeld links hiernaast): 1. Schaap, 2. Kip zittend, 3. Haan, 4. Twee Silhouetten (grootte kan aangepast) en 5.Schaal met bollen/kleine schaaltjes.


Tijdens de workshop maken we het beeld naar eigen smaak. Nadien laten we de kunstwerken achter omdat ze nog in een hete ton moeten worden gebakken. Bij dit bakproces krijgen de beelden een kenmerkende gevlekte kleur. Het is indien gewenst mogelijk het beeld nadien nog thuis te schilderen. Door de niet zeer hoge temperatuur van het bakproces is het eindresultaat niet vorstbestendig. De beelden zullen door de organisator in het voorjaar worden gedistribueerd naar de deelnemers.


13.00 uur Vertrek

13.30 uur Lunch en tuinbezoek
We rijden voor lunch en tuinbezoek door naar Raalte. Omdat parkeren direct bij huis en tuin niet is toegestaan, plaatsen we onze auto’s aan de Hofstedelaan ter hoogte van de afslag naar de Churchilllaan. Deze weg lopen we in en slaan gelijk rechtsaf naar de Kennedylaan. Na ca. 200 meter met enkele bochten vinden we het statige witte huis en de tuin aan de linkerzijde op Kennedylaan 20.

Bij Huys Beukenroode van Adri en Ellen de Vries Kennedylaan 20 8101 AK in Raalte gebruiken we eerst de lunch.
In de mooie tuinkamer van dit fraaie conciërgehuis wordt deze voor ons opgediend. Hierna nemen de eigenaren ons mee de tuin in. Het huis is riet gedekt en bijna honderd jaar oud. Bij de aanschaf in 2001 vielen Adri en Ellen voor de Engelse cottage-stijl van het huis. De tuin is circa 1000 m2 groot en geïnspireerd door de Amsterdamse grachtentuinen. De uitgangspunten zijn strakke lijnen, verschillende tuinkamers en een centrale as en zicht-assen. Iedere tuinkamer heeft een eigen sfeer. Het gaat hier om tuinarchitectuur waarbij een tuin een mooi en evenwichtig geheel moet zijn. De tuin bestaat uit tien verschillende tuinkamers, allen in eigen sfeer, maar altijd met een vleugje barok. In het ‘tulpenseizoen’ is rond het huis de pracht van de talrijke aangeplante voorjaarsbollen te zien. https://www.huys-beukenroode.nl/

15.30 Vertrek
We rijden in ongeveer een kwartier naar vaste planten kwekerij Arjan Schepers aan de Hakkershoekweg 9 8106 PN in Mariënheem. De kwekerij is er op gericht om goede vaste planten kweken. Men wil planten kweken die niet overal te koop zijn, van goede kwaliteit en de kwekerij baseert zich hierbij op kennis van zaken. Het kweken gebeurt door de kwekerij zelf. Hierdoor kan de kwaliteit en soortechtheid het beste worden gegarandeerd en kunnen nieuwigheden worden aanboden die elders niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Nieuwe soorten worden uitgeprobeerd op de eigen kwekerij waarbij het grootste deel van het terrein bestaat uit moerbedden. Zo heeft de tuin steeds meer planten die de moeite waard zijn met nu zo’n 700 soorten. Arjan Schepers is een kleinschalige kwekerij zonder personeel en met kleine voorraden per plant. https://www.arjanschepers.nl/


17.00 Sluiting
Na deze interessante kwekerij komt ons bezoek aan Salland ten einde
.

 

 

Alina Heerink in haar atelier

 Het fraaie keramiek van Alina

 

 

 

Tuin Huys Beukenroode

De 'burgemeesterstuin' bij Huys Beukenroode

 

Kwekerij Arjan Schepers in Marienheem