header1

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.
Randen van Gooi en Eemland
 
Eemnes
 
Kasteel Groeneveld
 
Onderweg

Fietstocht 11 September

Langs de randen van ’t Gooi en Eemland

We gaan fietsen.

Organisator Bert geeft het programma weer:

9.15 – 10.00 verzamelen. Zondag 11 September maken we weer een fietstocht. Voor het gemak  verzamelen we bij mij thuis en ik zal mijn buurman vragen of we tijdens het verzamelen naar zijn Bonsaiverzameling mogen kijken om de tijd te overbruggen.  Er staat koffie en thee klaar met wat lekkers er bij gedurende de verzameltijd (zelfbediening). Zij die niet kunnen of willen fietsen gaan op eigen gelegenheid naar genoemde adressen. De totale afstand van de fietstocht is ongeveer 25 km. We fietsen zoveel als mogelijk door de natuur.

Vertrek stipt 10.00 uur. We fietsen (op verzoek) via ‘’het gebed zonder end’’ naar Laren. Het is een ongeveer 4 km lang pad recht over de heide tussen de bomen. In vroeger tijd werd het gebruikt door de marskramers om van Laren/Blaricum naar Hilversum te lopen met hun handel op de schouders of met de hondenkar. Omdat het pad  kaarsrecht is noemden ze het “het gebed zonder end’,  zoals het nu in de volksmond nog genoemd wordt. We fietsen  niet over de natuurbrug wat het voor ons makkelijker maakt.

11.00 uur. In Laren bezoeken we de tuin van Liesbeth en Ronald La Brijn. Een niet al te grote tuin maar prachtig onderhouden en Ronald heeft er ook zijn hobby  in met enkele leuke duivenhokjes. We worden ontvangen met koffie en thee met wat lekkers er bij. Zij doen aan hulp voor minder bedeelden en bieden daarom  bescheiden brocante, tuinboeken aan en verkopen stekplantjes waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Sla uw slag. Entree  € 3,50 pp. https//plantenboek.boekwinkeltjes.nl

12.00. Via Eemnes fietsen we naar Baarn langs de Wakkerendijk met de eeuwenoude boerderijen en het polderlandschap. Eeuwenlang werd Eemnes geteisterd door de Zuiderzee.  Met de aanleg van de Afsluitdijk is daar toen een eind aan gekomen. Ter herinnerring staat daar een bescheiden monument voor. Laren, Eemnes en Baarn grenzen aan elkaar. In Baarn bezoeken we even Landgoed Groeneveld waar op dat moment ook de z.g. Trotsmarkt gehouden wordt die elke 2e zondag van de maand plaatsvindt. Er worden hoofdzakelijk streekproducten verkocht. Ook kunt u in de binnentuin de moestuinen, kruiden- en bloementuin bekijken. Er staan ook 20 hoogstam-appelbomen, allemaal verschillende rassen. De oogst zal rijp zijn dat moment dus eet gerust een appeltje. We zetten voor het gemak de fietsen even neer in de binnentuin bij de moestuinen. Als er een boswachter komt om te zeggen dat dat niet mag, wat onwaarschijnlijk is, zijn we weer weg. Toegang is gratis.

Uiterlijk 13.30 uur fietsen we voor de lunch via de Lage Vuursche en de natuur naar pannenkoekenrestaurant ‘’De Paddestoel’’.  Om 14.00 uur wordt daar voor ons geserveerd een hartige/zoete pannenkoek of groente/vlees kroketten met brood en koffie of thee. U kan een keuze maken.  Wat u verder bestelt is voor eigen rekening en dient u zelf extra af te rekenen. (Niet vergeten !) (aangeven in Opmerkingen wat u wenst)  Ham-kaas pannenkoek (hartig), Appel-rozijnen (zoet) pannenkoek of Vlees of groente kroketten met brood.  Aan de vegetariërs is dus gedacht. Op tafel kan u nog stroop en suiker toevoegen naar believen.

15.15 uur in een kwartiertje fietsen we naar Landgoed de Zwaluwenberg.  Landgoed De Zwaluwenberg is defensieterrein  waar de Generale staf resideert. Het is normaal niet geopend voor publiek. 6 uur per jaar (van 11 -17 uur) is het open  tijdens de ‘’open Monumentendagen’’ op zondag open  waar wij gebruik van maken.  We worden daar rondgeleid  in zowel het landhuis als wel  de tuin. Toegang is gratis.

Ter informatie:  Verzamelen: Kievitstraat 24 1221 KZ Hilversum

Overige adressen:
- Tuin Fam La Brijn, Akkerweg 9 1251 ZL Laren (NH)
- Landgoed Groeneveld Groeneveld 2 Baarn
- Pannenkoekhuis ”de Paddestoel’’ Vuursche Dreef 180 3739KW Hollandse Rading
- Landgoed de Zwaluwenberg Utrechtseweg 225 1213 TR Hilversum

Verdere info:
Kijk voor Landgoed de Zwaluwenberg op Wikipedia
Landgoed Groeneveld
www.kasteelgroeneveld.nl
www.trotsmarkt.nl

De fietstocht gaat altijd door (ook bij weinig deelname), behalve bij regen.

 

 

Op de heide

Fraaie oude boerderij onderweg

Polderlandschap

Bert legt de betekenis hiervan nog uit