header123

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

Schovenhorst

Gasterij Zondag

Klein Boskoop

Klein Boskoop

Tuinendag Veluwe
zaterdag 19 september 2020

Vandaag twee tuinen die je ook in deze septembermaand zullen verrassen. Deskundige gidsen staan er klaar om ons rond te leiden in deze twee heel grote tuinen die ieder een boeiende ontstaansgeschiedenis kennen. Op landgoed Schovenhorst in Putten (180 ha) stichtte J.H.Schober al 1848 een bomentuin en in Stroe maakte kweker Sjaak van Vliet 15 jaar geleden van zijn kwekerij een omvangrijke tuin met een oppervlakte van 1,5 ha.

10.15 uur verzamelen op landgoed Schovenhorst. Garderenseweg 93, 3881 GK Putten bij Het Koetshuis.
Om te parkeren passeer je Brasserie, daarachter ligt het Koetshuis met parkeerplaats, zie kaartje. Of www.schovenhorst.nl  Entree landgoed is gratis. De gids kost 5 euro per persoon.
Dit landgoed bestaat niet uit een klassieke botanische tuin maar is een echt bos met daarin vijf bomentuinen: het Kleine Pinetum, Grote Pinetum, Josinapark, Arboretum en Driecontinententuin. Deze tuinen zijn ontstaan uit een kwekerij en bosbouwexperiment met naaldbomen. J.H.Schober begon hier in1848 met de zoektocht naar bomen die het best op deze heidegrond groeiden. Uit de hele wereld importeerde hij exemplaren. De best groeiende bomen plantte hij uit in het bos, zoals bijvoorbeeld de douglasspar, oorspronkelijk afkomstig uit het westen van Amerika (Pseudotsuga menziesii). Verbaas je over de zeer hoge bomen waaronder de mammoetboom Sequoiadendendrum giganteum waarvan een exemplaar in Californiƫ zelfs 83 (!) meter hoog haalt en de reuze levensboom Thuja plicata die met zijn 34 meter hoogte en omtrek van bijna vier meter een van de grootste in zijn soort in ons land is. Als er tijd over is dan kun je de Bostoren beklimmen die 235 treden telt en 40 meter hoog is. Eenmaal boven niet teleurgesteld zijn als je slechts boomtoppen ziet. Kosten beklimmen Bostoren 4 euro. Ter plekke betalen. Zie website.
 
12.30 uur vertrekt naar Gasterij Zondag, Apeldoornsestraat 163, 3886 MN Garderen www.gasterijzondag.nl
De afstand van landgoed Schovenhorst naar de Gasterij is ongeveer tien km. De keuze viel mede op dit restaurant door de ligging niet ver van de volgende tuin Klein Boskoop. Bovendien is er genoeg parkeergelegenheid. Gasterij Zondag heeft een lange horeca ervaring: "We bieden al gastvrijheid vanaf 1923". We genieten van een eigentijdse ''Pitstop Lunch'' met soep, twee bolletjes, broodje kroket, koffie, melk en jus d'orange. Kosten 14 euro.
 
14.00 uur vertrek naar Klein Boskoop. Stroeweg 14, 3776 MJ Stroe. Afstand zes km. 14.30 Aankomst bij Klein Boskoop. Parkeren mag langs de weg. Kosten: entree en rondleiding 7 euro, daarbij is inbegrepen om 16.00 koffie en thee met iets lekkers.
Kijk- en wandeltuin. Zo omschrijven Sjaak en Elly van Vliet hun tuin midden op de Veluwe, die is ontstaan op de grond van de voormalige kwekerij van de firma Van Vliet uit Boskoop. Sjaak van Vliet zal ons rondleiden in zijn tuin die bestaat uit in elkaar overlopende delen. Meer dan veertig jaar geleden begon Sjaak hier zijn kwekerij met moederplanten die ieder jaar dienst deden als bron voor stekmaterialen die vanuit zijn bedrijf in Boskoop over de hele wereld werden geƫxporteerd.
In 2005 besloot hij daar een punt achter te zetten en bouwde hij een woning op dit terrein en veranderde hij de kwekerij in een grote tuin. Op veel plaatsen kapte hij coniferen om een grotere diversiteit te krijgen. De tuin telt 18 thema's waaronder een bostuin, een Oosterse tuin, een rosarium met 500 rozen in 50 soorten en 150 meter borders, let op de bijzondere heesters.
 
Om 16.00 drinken we op de veranda in deze tuin koffie of thee met iets lekkers
waarna we om 17.00 uur weer huiswaarts keren.

Schovenhorst

 Klein Boskoop

Klein Boskoop