header1

Door op het tandwieltje te klikken, kan je het programma van het evenement printen.

 Tuin Versicolor

Tuin Tine en Karel van den Berg

Tuin te Eeninge

 

 

 

Evenement bij West-Friese Omringdijk in Noord-Holland
zaterdag 23 juli 2022
 
Op nog geen 25 kilometer afstand van Amsterdam ligt de West-Friese Omringdijk, een wonder van menselijke hand. Er is langer aan gewerkt dan aan de piramiden, kathedralen en de Chinese muur. De start zal zo omstreeks 1200-1300 zijn geweest. De dijk biedt samen met droogmakerijen en inpolderingen bescherming tegen de water van de Noordzee. Op verschillende plekken langs de dijk is zichtbaar waar het zeewater kans heeft gezien voor een laatste keer door te breken, dit zijn nu kleine meertjes aan de voet van de dijk, zogenaamde wielen. In de richting van het IJsselmeer zijn deze wielen aangepast en heringericht als nieuwe natuur gebieden.
 

We starten met koffie en thee om 10.30 bij de eerste tuin, Versicolor, Zoutkaag 8, 1732 LW Lutjewinkel. Er is ongeveer 50 meter voor je het adres bereikt aan een kant van de weg gelegenheid gemaakt om te parkeren, op een weiland. Nu is het nog niet duidelijk of dit links of rechts van de weg is maar dat zie je vanzelf.

De tuin, 2500 m2 groot, is eigendom van Marianne Greiner en Frans Meijer, die de tuin zelf hebben aangelegd en ingericht volgens een op kleur afgestemd tuinkamer systeem. Er is tevens een in 1999  aangelegde vijver met zelf bedachte muur. Marianne heeft naast de tuin ook 3 salsadansscholen. Het zou dus een ritmische rondleiding kunnen worden.

Kijk ook even op: https://www.versicolor.nl/

Vervolgens gaan we om 12.30 richting 't Veld, Dreef 2, 1735 HK in 't Veld waar wij voor rondleiding door de 600m2 tuin en lunch verwelkomd worden door Tine en Karel van den Berg die met veel enthousiasme en ziel en zaligheid hun 23-jarige tuin hebben ingericht die dan volop in bloei staat. Tine koestert de tuin en Karel doet het gastronomische gedeelte.
Behalve groei, bloei en lunch is het tevens vermeldenswaard dat de tuin plek biedt aan egels die door Tine en Karel liefdevol worden gevoed en vertroeteld  en “als de mieren uitvliegen zitten de padden te smullen op het gras met uitgestoken tong”.

Kijk ook even op: https://www.topindekop.nl/deelnemers/tuin-karel-en-tine-berg/

Na de lunch zorgen we dat we om 14.30 op de parkeerplaats van de ruïne van het Huys te Nuwendore zijn. Dit betreft een dwangburcht uit de tijd van Floris V uit de 13e eeuw.  De ruïne is te beklimmen en in de top heb je dan een schitterend uitzicht. We laten dit nog een beetje open omdat de ruïne vanwege vandalisme nu helaas nog gesloten is en natuurlijk hopen we dat dit in juli niet meer het geval is. Zie ook: https://onh.nl/verhaal/t-huys-te-nuwendore

Aansluitend ronden we de dag af bij de Tuinen van Eeninge, Selschardijk 6, 1744 JA Sint Maarten. De tuinen zijn in bezit van Erwin Odendaal en René Verweij.

Begin 2015 zijn zij daar neergestreken en hebben de ‘boerentuin’ en een deel van het weiland omgetoverd tot een siertuin met veel vaste planten en siergrassen.

De tuin bestaat uit verschillende gebieden met een eigen beplanting en sfeer. Zo is er het Rondeel, wat het hart van de tuin is. Ook is er het Voedselbos, dat Erwin en René en andere bewoners van de tuin voorziet van fruit, groente en noten. Het Buitenhof, dat de ruimte en weidsheid van een Noord-Hollandse polder laat zien met als achtergrond de West-Friese Omringdijk. Dit alles met een totaal oppervlak van zo'n 6000 m2.

Kijk ook even op: https://www.eeninge.nl/ .

 

 

 

Tuin Versicolor

 

 

Tuin Tine en Karel van den Berg

 

 

Tuin te Eeninge

 te3