Header 1101

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

 Kasteel Sandenburg

 

 

Schrijftafel waaraan Wilhelm II afstand deed van de troon.

Fietstocht door het prachtige Utrechtse landschap
7 juli 2019
 
Op zondag 7 juli wordt gefietst door het prachtige Utrechtse landschap. De provincie Utrecht is een van de mooiste provincies van ons land, mede door de grote afwisseling van het landschap. Rivieren, de Utrechtse Heuvelrug, bossen en historische kastelen geven dat vorm. De tocht zal iets meer dan 41 km zijn en wordt in 4 etappes afgelegd. Dat is voor iedereen te doen. Voor hen die wel mee willen maar niet willen fietsen is er gelegenheid om zelf hun weg te zoeken naar de pleisterplaatsen die we aandoen.
We bezoeken deze dag twee kastelen. Bij de voorbereidingen liep de organisatie per toeval de Kasteelheer van Ridderhofstede Sterkenburg, Alex van Helsdingen, tegen het lijf. Er werd een praatje gemaakt en de vraag aan hem werd gesteld of het kasteel te bezichtigen is. Na een kleine twijfeling zijnerzijds werd er mee ingestemd. Alex gaat een rondleiding geven, tevens lezing over de eeuwenoude ridderhofstede, waarvan de eerste vermelding dateert uit 1261, het Utrechtse landschap, het herstel van het landgoed en de tuinen en de restauratie van het kasteel. www.kasteelsterkenburg.nl
Na ons bezoek aan Ridderhofstede Sterkenburg wordt de weg vervolgd richting Wijk bij Duurstede, het voormalige Dorestad dat door de Vikingen werd verwoest, alwaar een lunch wordt genuttigd in de historische binnenstad bij restaurant De Veldpoort.
Na de lunch wordt door de oude stad gefietst naar de haven waar de Kromme Rijn ligt en eens de grens was van het Romeinse Rijk. Bij de beroemde molen van Wijk bij Duurstede (U kent het van het schilderij van van Ruijsdael) de Rijndijk op richting Amerongen. Dit prachtige rivierenlandschap van de Nederrijn is een van de oudste van Nederland. Bisschoppen, Graven en Ridders maakten er in vroeger jaren de dienst uit en vochten er om de macht, wat gezien de schoonheid er van wel te begrijpen is.
In Amerongen aangekomen wordt het gelijknamige kasteel bezocht. Het kasteel was voordat het in een stichting werd ondergebracht eigendom van de familie Aldenburg-Bentinck. De familie werd aan het einde van de 1e wereldoorlog gevraagd om de gevluchte Keizer van Duitsland, Wilhelm II, enige dagen onderdak te verlenen. Op 11 november 1918 arriveerde de Keizer er. De keizer ondertekende aan de nog steeds aanwezige schrijftafel op 28 november op Kasteel Amerongen zijn troonsafstand. Vervolgens bleef hij 18 maanden lang, tot grote ergernis van Graaf Aldenburg-Bentinck, op het kasteel wonen. Na aankoop van een landgoed in Doorn, waar de GGC verleden jaar de aktieve lededendag heeft genoten, ging de keizer daar wonen tot aan zijn dood in 1941.
Op Kasteel Amerongen wordt het kasteel bezocht en uiteraard de geweldige tuinen die het kasteel omringen op eigen gelegenheid met onze geldige museumkaart. De tuinen zijn van een wonderlijke schoonheid en met precisie aangelegd. Eeuwenoude bomen en waterpartijen vormen een prachtig in balans zijnd geheel.
Er is er door de organisator voor gekozen om geen gids te vragen omdat anders de museumkaart niet geldig zou zijn. Voor- en nadien kunnen de tuinen worden bezocht. www.kasteelamerongen.nl
Na het bezoek aan Amerongen wordt de weg vervolgd terug naar het beginpunt via de lommerrijke omgeving van het Utrechtse landschap, alwaar de gelegenheid is de avondmaaltijd te gebruiken bij restaurant Princenhof te Driebergen-Rijsenburg.
Wij verzamelen ons bij: Station Driebergen-Zeist Stationsweg 4 3972 KA Driebergen, aan de kant van de parkeergarage bij de stationsplein. Als u met de auto komt is het dagtarief voor de garage € 6,20. U kan naar believen bij de stationsrestauratie (''huiskamer'') iets drinken vanaf 09.00 uur. Komt u per trein en neemt u de fiets mee, dan kost de fiets voor de hele dag per trein € 6,90. Verstandig is ook om voor onderweg een bidon of flesje drinken mee te nemen ?
Vertrek naar Ridderhofstede Sterkenburg 9.30 uur (geen minuut later). We rijden richting Odijk naar de Langbroekerdijk. Aan de Langbroekerdijk ligt de Ridderhofstede.
10.00 uur lezing en verhalen door Alex van Helsdingen, Kasteelheer van Sterkenburg. (€ 7,50 p.p.)
11.15 fietsen we naar Wijk bij Duurstede alwaar we om 12.00 uur de lunch gebruiken bij restaurant de Veldpoort. De lunch bestaat uit belegde broodjes, broodje kroket, koffie/thee/karnemelk/vruchtensappen. (Lunchkosten € 12,00 p.p.)
13.15 uur vertrek via de oude stad naar haven richting Amerongen.
14.30 uur bezoek tuinen en kasteel Amerongen.
16.30 uur Vervolg tocht door het lommerrijke gebied richting Driebergen-Rijsenburg naar restaurant Princenhof.
 
Adressen:
- Ridderhofstede Sterkenburg. Langbroekerdijk 10 3972 ND
  Driebergen-Rijsenburg.
- Restaurant de Veldpoort. Veldpoortstraat 19 3965 BK
  Wijk bij Duurstede.
- Kasteel Amerongen. Drostestraat 20 3958 BK
  Amerongen
- Restaurant Princenhof. Hoofdstraat 1 3971 KA
  Driebergen-Rijsenburg.

 Boven: Kasteel Amerongen

 

 

 

 Sterkenburg

 

 

Zicht op Amerongen van over de slotgracht van Kasteel Amerongen.

 

 

Typisch Utrechts landschap met talrijke knotwilgen en koeien <br>aan de Langbroekerwetering.