header

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.
Tuin Laurens en Arie
 
De tuin van Chris en Henny
 
De tuin van Saskia en Leo
3 Tuinen in de Vijfheerenlanden en de Molenlanden
Zaterdag 10 juni 2023
 
Programma
Vanaf 9.45u verzamelen in Tuin Et Iris, de tuin van Arie en Laurens op de Kortenhoevenseweg 47, 4128 CM in Lexmond. Auto’s graag parkeren achter het Historium, Kortenhoevenseweg nr 28 of de parkeerplaats bij de huisartsenpraktijk, Kortenhoevenseweg 59.
Vanaf oktober 2011 zijn Arie en Laurens de eigenaren van dit huis en persceel van ongeveer 1200m2. In 2012 zijn zij begonnen borders aan te leggen in de tuin die enkel uit gazon bestond.
Piet en Anja Oudolf zijn inspiratiebronnen geweest en een groot aantal planten in de tuin komt van hun kwekerij. Ook planten van andere kwekers in binnen- en buitenland kregen een plekje evenals een aantal planten die zijn gescoord tijdens de tuinreizen met de G0GC naar Wales en Ierland. Vanwege de kleurige banden in de tuin en het feit dat twee mannen de tuin hebben aangelegd was het plan om de tuin de Regenboogtuin te dopen, deze bestond echter al. Arcus en Iris zijn latijn voor regenboog en gezien het grote aantal irissen dat in de tuin staat werd Et Iris de uiteindelijke naam. Vorig jaar werd een perceel van 800 m2 er bij gekocht en dat momenteel in ontwikkeling. Er is een wadi met heel veel vochtminnende planten aangelegd. Hopelijk gaat de wadi uit zichzelf een keer waterdicht worden zodat ook de oorspronkelijk in de tuin aanwezige kikkers en salamanders weer een thuis gaan vinden. Na de uiteindelijke vergunningverlening is het perceel opgehoogd en is een oprit naar de dijk aangelegd. Uiteindelijk is een grote kas geplaatst die moet gaan voorzien in groenten voor eigen consumptie en planten voor in de tuin.
 
11.15u Vertrek naar de tuin van Chris en Henny Fuit. Voordijk 37, 4209 SC Schelluinen. (15 minuten)
Chris en Henny schrijven over hun tuin:
In onze tuin is veel te beleven. De bloemenborders voor en naast het huis hebben diverse kleurenthema’s, zoals overwegend blauw/wit/paars, roze/wit en geel/oranje/rood. Verder een perkje met lavendel en witte rozen en een pergola met diverse begroeiing: rambler, kiwi en Clematis Armandii.

Achter het huis zijn langs het middenpad rozenborders te zien met witte, respectievelijk zalmkleurige rozen met langs beide perken een brede rand lavendel. Ook is er een rondje met rode trosroosjes. In het midden van de tuin ligt een natuurlijke vijver, waarbij een moerasgedeelte is aangelegd. Achter de vijver ligt de prairietuin met uiteraard diverse grassoorten, maar daartussen veel vaste planten in diverse kleuren en bloeiwijzen.
Niet te vergeten zijn de moestuin, met daarin onder meer een aspergebed, een kas van gaas (tegen ongewenste insecten), een glazen kas met bijvoorbeeld aardbeien, tomaten, paprika en daarnaast een fruitkooi, die de daarin geplaatste fruitboompjes en -struiken beschermt tegen de vogels.
Tot slot niet te vergeten een stukje van de tuin waarin allerlei tuinafval wordt verwerkt tot compost waarin zaden/onkruiden, schimmels en ziekten niet meer voorkomen, omdat de bereikte temperatuur oploopt tot 60-70 gr. en er dus snel een mooi product overblijft om opnieuw in de tuin te kunnen gebruiken.
 
12.45u Vertrek naar Restaurant het Raadhuis, Smoutjesweg 3, 2977 AR Goudriaan. (10 minuten)
Parkeren op het terrein van het restaurant, indien hier geen plek is dan graag parkeren langs het water of op de parkeerplaats van de kerk, Noordzijde 17.
De geschiedenis van dit pand gaat terug naar 1800. In deze voormalige herberg heeft men vanaf 28 november 1800 de goedkeuring om jenever en allerhande gedistilleerde wateren te tappen en op 9 april 1805 wordt daar bier en wijn aan toegevoegd. De gemeente Goudriaan heeft geen gemeentehuis, men huurt daarvoor een ‘raadkamer’, het zaaltje boven het café, vanaf 1 mei 1857 tot 28 juni 1965. Dan wordt het gemeente huis in gebruik genomen, Goudriaan is op dat moment de laatste gemeente in het land die een eigen raadhuis krijgt en daardoor nog zo lang bijeenkomsten van de raad heeft gehouden in het zaaltje boven een café. Hoe het pand aan zijn naam komt is hiermee duidelijk geworden.
 
Het restaurant is een graag bezochte gelegenheid in de regio. Voor groepen vanaf 12 personen geldt een speciale kaart.
We kunnen deze dag kiezen uit:
- Carpaccio, Truffelmayonaise, pijnboompitten, rucola + kaas € 11
- Gerookte Zalm, Kruidenroomkaas, rode ui, bieslook € 11,5
- Huisgemaakte tonijnsalade, Appel, little gem, peterselie € 9,5
- 2 Bourgondische (of vegetarische) Kroketten en mosterdmayonaise € 10
- Hummus (vegetarisch), gebakken champignons, noten, hüttenkäse € 9,5
Keuze uit dik gesneden witte of bruine boterham. Alle broodjes worden geserveerd met frites en mayonaise.
Om de tijdsplanning van dit evenement niet al te veel geweld aan te doen wordt je verzocht om bij aanmelding voor deze dag meteen te vermelden wat je wilt eten en de kosten daarvan gelijk te voldoen met jouw inschrijving. De drankjes zullen per tafel worden afgerekend, de werkelijke kosten daarvan graag nadien met elkaar verrekenen.

14.15u Vertrek naar De Lektuin van Saskia en Leo van den Berg, Dorpsstraat 28, 2959 AG, Streefkerk. (15 minuten)
Wat Saskia en Leo over hun tuin zeggen:
Niet ver van Kinderdijk in de Alblasserwaard liggen huis en tuin buitendijks aan de rivier de Lek. Via een schelpenpad komt men in de tuin. Het eerste deel bestaat uit grote kleurige borders vaste planten die tot diep in de herfst bloeien. De tuin gaat over in een oosters georiënteerd gedeelte met bamboe prieel en beekje. Via de boomgaard met diverse halfstam fruitbomen of via het “natuur paadje” waaiert de tuin uit naar de rivier. Vanaf het terras bij het tuinhuis heeft men een uniek uitzicht op de passerende scheepvaart. In dit gedeelte van de tuin liggen diverse eilandborders die beplant zijn met rozen, hortensia’s, wilde bloemen en grassen. Vanaf de “Punt” kijkt u 10 km over de rivier. Door de hele tuin staan diverse beelden en decoraties. De opbrengst van de tuin gaat naar Kinderfonds MAMAS in Afrika.

16.30u einde officiële programma
In de Lektuin is een heerlijk terras waar je onder het genot van een drankje nog prima een uurtje kan blijven vertoeven.
 

Tuin van Laurens en Arie

De tuin van Chris en Henny

Restaurant het Raadhuis

De tuin van Saskia en Leo