header2

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.
Kwekerij bij het Openluchtmuseum
 
Een tuin bij het museum
 
Fraai beeld in Openluchtmuseum
De historische tuinen van het Nederlands Openluchtmuseum
Zaterdag 9 oktober 2021
 
Aan de rand van de Veluwezoom vind je het Het Nederlands Openluchtmuseum. Hier maak je kennis met de geschiedenis van het alledaagse leven in de laatste driehonderd jaar. Alle huizen, boerderijen en gebouwen zijn origineel. Ze zijn hierheen overgebracht en weer opgebouwd.
Het is minder bekend dat het museum een historische plantencollectie bezit die bestaat uit 1500 inheemse en uitheemse soorten en rassen. Die flora vind je terug in maar liefst negen periodetuinen uit verschillende tijden. Er groeien oude gewassen, vergeten groenten, medicinale kruiden, verfgewassen en formele heesters.
Het museum bezit zelfs een eigen kwekerij waar alle aanplant wordt gekweekt. De trots van het museum zijn de oer-Europese zomereik en de roggelelie, een verrassend en zeldzaam bolgewas.
De keuze van de beplanting in het museum en het onderhoud sluit altijd aan bij de geschiedenis. Zo horen op het boerenerf hier en daar brandnetels en bramen en mogen er wilde planten groeien. Maar in de tuin van een welvarende koopman wordt geen onkruid geaccepteerd. Bestrijdingsmiddelen gebruikt de tuinman hier niet, die bestonden vroeger ook niet.
Marcel Bartels die verantwoordelijk is voor al het groen in het museum zal je er tijdens de rondleiding alles over vertellen.
Na die rondleiding is er tijd om zelf rond te kijken. Je kunt bijvoorbeeld naar de Canon van Nederland: een overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van ons land. Tuinen uit een ver verleden komen er eveneens aan bod zoals de 9e eeuwse kloostertuin met geneeskrachtige plantensoorten en de Koninklijke tuin van Karel de Grote.
Het Openluchtmuseum is in feite een grote tuin die ook in de herfst aantrekkelijk is om te bezoeken.
 
Praktische info:
Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4, 6818 SG Arnhem
Parkeren kost € 7. Op de dag zelf rijd je het terrein op. Slagboom gaat open. Vervolgens koop je later een uitrijkaart (op eigen rekening).
Openbaar vervoer: het museum is vanaf het station Arnhem met de stadsbussen 3 en 8 te bereiken.
 
Programma Openlucht Museum
Zaterdag 9 oktober 2021
Aankomst tussen 10.45 en 11.00 uur
Je meldt je bij het Servicepunt bij de ingang; we gaan gezamenlijk als groep om 11.00 uur naar binnen. Dus wees op tijd.
11.00 - 11.15 uur ontvangst in de Kasteelboerderij met koffie en thee
11.15 - 12.00 uur lezing van Marcel Bartels die in het museum verantwoordelijk is voor al het groen. Aansluitend bezoeken we met hem de tuinen van de Kasteelboerderij.
12.00 - 13.00 lunch die bestaat uit kop soep met vers afgebakken stokbrood en een broodje kroket. En verder nog een broodje per persoon met keuze uit: broodje zalm met roomkaas, broodje brie met noten en honingboter of broodje gedroogde ham met pestoboter. En een kop koffie of thee.
13.00 - 14.30 uur rondleiding door het Openlucht Museum met speciale aandacht voor de diverse tuinen.
Vanwege de pandemie worden we rondgeleid in vier groepen van max. 8 personen.
je kunt op de dag zelf keuze maken uit vier soorten tuinen:
A Inrichting van tuinen bij historische gebouwen
B Historisch landschap van het museum met sprengen en oude
cultuurgewassen
C Kloostertuin met originele inrichting
D Oude cultuurgewassen en kruidentuin
14.30 - 15.30 uur gelegenheid om het museum op eigen gelegenheid te bezoeken, inclusief historische trams, tentoonstelling en presentaties.
15.30 - 16.00 uur koffie en thee ter afsluiting
16.30 uur afsluiting programma.

 

Kwekerij in herfstsferen

 

Mooie vormsnoei

 

 Groenverzorging is een omvangrijk project in het museum